Allereerst, waarom?
Geïnspireerd door de “How to make sushi meme” van _molg.h – heb ik besloten om korte tutorials te schrijven over sushi fouten: waarom ze gebeuren en hoe ze op te lossen. Hopelijk zorgt dit ervoor dat velen van jullie betere sushi gaan maken, minder falen en zich meer geliefd voelen.
Het probleem met plakkerige sushirijst
Elke hobby sushimaker weet hoe vervelend het is om plakkerige rijst aan je handen te hebben die weigert los te laten hoe hard je ook probeert. Dit kan voor veel verdriet zorgen, maar ook voor deeltjesproblemen omdat je je handen schoon moet houden terwijl je voedsel maakt. Dit is vooral waar bij sushi.
Dus, hoe voorkom je dat sushirijst aan je handen blijft plakken
De oplossing is vrij eenvoudig. Wanneer je sushi maakt, heb je een ‘ontbijtkom’ met water naast je en gebruik je die om je handen nat te maken voordat je met sushirijst werkt. Het trucje is om een beetje rijstazijn in het water te spatten – dat helpt om te voorkomen dat de rijst aan je handen blijft plakken.
Bewijs het!
Oké dan. Hier kun je zien wat een spetter rijstazijn kan doen. In de eerste afbeelding werd gewoon kraanwater gebruikt om de handen nat te maken. En het resultaat? Meerdere voorbeelden van plakkerige rijst, die weigerde van de handoppervlak te gaan. Totale ramp.
In de volgende afbeelding werd echter rijstazijn gesprenkeld water gebruikt en voila, behalve voor één korrel zijn de handen stralend schoon. 99% minder plakkerige sushirijst! Zelfs dat enkele korreltje was zeer gemakkelijk te verliezen, door simpelweg het norivel aan te raken sprong het gewoon af naar zijn uiteindelijke bestemming als onderdeel van een grotere rol.
Samenvattend
Wees geen held daarbuiten. Sprenkel wat rijstazijn in je sushi waterkom en zorg voor elkaar.
Het klinkt alsof jouw probleem is dat je reguliere rijst gebruikt. Sushirijst is gemaakt van kortkorrelige rijst, die veel meer zetmeel bevat dan reguliere langkorrelige rijst, waardoor het plakkeriger wordt. Dat is ook de reden waarom sushirijst een paar keer wordt gewassen voordat het gekookt wordt, als we dat niet zouden doen zou er te veel zetmeel op zitten, waardoor het veel te plakkerig wordt.
Dat lost een probleem op. Maar hoe zorg je ervoor dat het vanaf het begin blijft plakken?