Tobiko

Tobiko
(2 / 5)

Word from the author:

"Tobiko is flying fish roe, and you can find it decorating different types of sushi. This nicely colored orange-reddish roe, is often used to cover inside-out rolls such as the California roll, or as a dish of it's own."

Wat is Tobiko?

Tobiko is niet erg duur in vergelijking met alternatieve kaviaarsoorten, waardoor het erg populair is onder sushichefs. Tobiko is een vrij nieuw ingrediënt, zelfs onder de sushimeesters van Japan.

Hoe wordt Tobiko geoogst?

Tobiko wordt geoogst uit zoutwatervissen, dus dat gebeurt in de Oost-Chinese Zee, meestal in de Straat van Taiwan. Ook bekend als ‘vliegende visseneieren’, het wordt op een ingenieuze manier geoogst die gebruik maakt van het natuurlijke gedrag van de vissen zelf.

Wanneer vissen in het algemeen paren, zetten de vrouwtjesvissen eieren af in het zeewater, die rond drijven om te worden bevrucht. Als vliegende vissen paren, geven ze eieren af om zich te hechten aan drijvende objecten in zee – meestal kleine vloten van zeewier.

 

Bekwame vissers maken grote balletjes zeewier die ze aan hun boot binden, en dan binnenhalen als er genoeg kuit op hun oppervlak is verzameld. Dit vereist veel vaardigheid en ervaring om hun inspanningen perfect te timen – de eieren kunnen makkelijk van de balletjes afkloppen of te vroeg worden binnengehaald door een onervaren visser.

Interessant is dat vliegende vissen zeer veerkrachtig zijn in hun uiteenlopende paringsgewoonten. Men denkt dat ze immuun zijn voor intense visserijdruk, ongeacht hoeveel ze ook gevist worden. Echter, het vissen van eieren onderbreekt de voortplantingscyclus van de vis, waarvan het precieze effect over het algemeen onbekend is. Daarom wordt de populatie vliegende vissen zeer intensief gemonitord.

Hoe wordt tobiko gebruikt in sushi?

Tobiko wordt in het bijzonder beschouwd als een van de meest gewaardeerde visseneieren die worden gebruikt in sushi. Ze worden op diverse manieren gebruikt dankzij hun bijzondere status, onder andere op zichzelf of als garnering.

 

Bij gebruik op zichzelf, worden ze geserveerd in sashimi. Sashimi is natuurlijk dunne plakjes vis, geserveerd op een manier die vergelijkbaar is met charcuterie. De tobiko wordt doorgaans geserveerd naast deze plakjes vis en wordt alleen gegeten in plaats van dat het een klein deel van een algemene hap is.

Als een snelle notitie over sashimi tobiko, het kan nogal moeilijk zijn om ze te spotten! Ze komen in zwarte, groene, gele en rode variëteiten, wat betekent dat het weten wat de mysterieuze hoop eieren op je bord is, lastig kan zijn. Zorg ervoor dat je het altijd vraagt – een geïnformeerd gerecht is een geweldige!

Wanneer tobiko niet wordt gebruikt in sashimi, wordt het zeer spaarzaam gebruikt in sushi. Ze zijn erg gewild onder soorten visseneieren, wat betekent dat ze als een kleine garnering of final touch worden gebruikt. Ze kunnen bovenop of naast de rollen worden geplaatst om het bord bijzonder aantrekkelijk te maken.

Wat smaakt tobiko?

Nou, de smaak van tobiko is het meest nieuw en een beetje vreemd.

Aan de ene kant is het precies wat je zou verwachten: rokerig en zout. Tobiko is zout-geconserveerd, wat betekent dat het veel zout en smaken uit de pekel waarin het zich bevindt, opneemt voordat het in je mond komt. Dit is het geval met veel verschillende soorten kuit, dus die specifieke smaak is behoorlijk alomtegenwoordig.

Echter, vergeleken met een andere kaviaar, is het ook een beetje zoeter. Een punt waar veel mensen het mee vergelijken, is kaviaar of ikura – waar tobiko merkbaar zoeter dan is.

Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs met smaak te maken heeft, ontdekten we een interessant feit over tobiko toen we onderzoek deden voor dit artikel. Een individueel tobiko ei is tussen 0,5 en 0,8 mm in diameter. Ter referentie, de gemiddelde breedte van een stuk grafiet in een vulpotlood is 0,7 mm – deze eieren zijn piepklein!

Wat is de geschiedenis van tobiko?

De geschiedenis van tobiko is eigenlijk best interessant. Het is nog niet zo lang gebruikt in Japan, dus daar is het net zo modern als hier.

Het is historisch gegeten in de prefectuur Shimane, maar niet zo veelvuldig als men bijvoorbeeld kip zou eten. Het is altijd heel lastig geweest om te oogsten, waardoor het redelijk zeldzaam is.

Echter, in de jaren tachtig ontdekten enkele Japanse chefs dat vissers soms kuit weggooien tijdens het vissen, omdat ze het nutteloos vonden. Er werd een deal gesloten, en nu is tobiko meer gemeengoed in de Japanse keuken.

Of je nou al eerder tobiko hebt gehad of niet, we raden je aan om het eens te proberen – Het is een heerlijke traktatie waar je moeilijk nee tegen kan zeggen als je fan bent van zeevruchten. Geef het binnenkort eens een kans, je zult er geen spijt van krijgen!

Waar kan ik Tobiko krijgen?

Als met de meeste sushi ingrediënten, kan je Tobiko vinden in je lokale Aziatische voedselwinkel of Japanse markt. Tobiko is ook beschikbaar in onze online winkel en via de link hieronder.

Recipe Rating

  • (2 /5)
  • 4 ratings